Get Adobe Flash player

Pretraživanje
Anketa
Imate li protupožarni aparat?
DA
NE
Rezultati:
Kontakt podaci

 

JAVNA VATROGASNA POSTROJBA

GRAD MALI LOŠINJ
Lošinjskih brodograditelja 37, 51550 Mali Lošinj
tel: 051/231-448
fax: 051/233-206


Zapovjednik

Boško Rilak


Zamjenik zapovjednika:

Mirko Kajkara

e-mail:

mirkokajkara@yahoo.com

_________________________

VRIJEME

_________________________

Web kamera

Mali Lošinj 

______Grad Mali Lošinj_____

Zapamtite
* U prvoj minuti svaki se požar može ugasiti čašom vode
* U drugoj minuti vam treba posuda vode i pomoć druge osobe
* U trećoj minuti potrebna je cisterna i uvježbana vatrogasna ekipa

Jeste li znali ?
* Da je dana 01. svibnja 1892. godine izašao prvi broj vatrogasnog časopisa pod nazivom "Vatrogasac
* U Domovinskom ratu poginula su 22 vatrogasca gaseći ratne požare, a 226 ih je poginulo u postrojbama Hrvatske vojske.

----------------------------------

Link:

Grad Mali Lošinj

Turistička zajednica

__________________________

Javna vatrogasna postrojba Grad Mali Lošinj

                             


           Plakat              Propozicije             Prijavnica - forma            Prijavnica - pdf        Karta                  

            
                               REZULTATI                          POTAPANJE BORA I DOLAZAK DJEDA BOŽIĆNJAKA

Povodom novogodišnjih blagdana 20.12. u 17.30. uspješno je potopljen bor u korijenu malološinjske luke. Ove godine događaj je popratio Djed Božićnjak koji je razveselio djecu svojim dolaskom. Dovezen je vatrogasnim kamionom. Prisutni su ga s radošću dočekali. Nakon dolaska, djeca su pisala svoje želje koje su zajedno sa kuglicama stavljali na bor. Kada se bor okitio Djed Božićnjak je podijelio djeci prigodne poklone. Zatim je uslijedilo potapanje bora uz pomoć vatrogasaca ronilaca. Kada je bilo sve spremno uz odbrojavanje upalile su se lampice na boru. Djed Božićnjak je otišao sa vatrogasnim gliserom.

Sada bor, onako okićen ponosno u punom sjaju stoji  na dnu mora u korijenu luke.


Potapanje bora 2013. godine


SANIRANJE PARKIRALIŠTA

14/15.05.2014. U suradnji sa firmom ''Radnik'' iz Križevaca sanirano je parkiralište na kojem se nalaze vatrogasna vozila. Za vrijeme kiša vozila bi se nalazila u blatu i tako bila teško dostupna za vatrogasce kada bi izlazili na intervenciju. Nasipavanjem  300 m3 materijala dobio se nagib koji će spriječiti vodu da se zadržava. Ovim se ispunio preduvjet za asfalt i moguću gradnju montažnih garaža. Zahvaljujemo firmi ''Radnik''.

OVO SE MOŽE I VAMA DOGODITI
08.05.2014. U jutarnjim satima zbog tehničkog kvara na električnim instalacijama izbio je požar u ulici Malin na kučnom broju 3. Intervencijom vatrogasaca požar je na vrijeme lokaliziran i ugašen. Izgorio je djelomično prizemni stambeni prostor od 20 m2. Kuća je dvokatnica sa nekoliko apartmana za iznajmljivanje.

Ovo se neće vama dogoditi ako smanjite rizik od kvara na električnim instalacijama i uređajima na minimum. Obvezno pregled i popravke prepustite stručnoj i odgovornoj osobi.
SKUP VATROGASACA PGŽ-a

04.04.2014. U dvorani hotela "Aurora", okupilo se trideset čelnika primorsko-goranskih profesionalnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava.
Pod vodstvom predsjednika Zajednice Slavka Gauša, usvojeni su izvještaji o radu i donesen plan za započetu godinu. Županijski vatrogasni zapovjednik Mladen Šćulac kazao je da su u prošloj godini zabilježena 1283 požara, te 1712 tehničke intervencije, pri čemu je najzahtjevnije razdoblje bilo u studenom za jake bure koja je diljem županije uzrokovala velike štete na imovini.
Dobrodošlicu kolegama iz ostalih županijskih mjesta poželio je Boško Rilak, zapovjednik JVP Malog Lošinja, te predstavnici Grada Malog Lošinja, Ana Kučić i Anto Nedić.Click image for full version

Click image for full version

Click image for full versionDVD-u Lošinj Bavarci donirali vozilo


03.04.2014. Dobrovoljno vatrogasno društvo Lošinj nakon dugog niza godina ponovo ima vatrogasno vozilo zahvaljujući dugogodišnjim prijateljima iz Bavarske.

Vozilo marke "MAN" ima kapacitet 2600 litara vode (pumpa 1600 litara u minuti). Donaciju lošinjskom DVD-u organizirao je dugogodišnji posjetitelj našeg otočja Julian Richter, a vozilom se do sada koristilo Dobrovoljno vatrogasno društvo iz mjesta Frasdorf, nedaleko od Rosenheima na krajnjem jugu Bavarske. Iako je godina proizvodnje 1989., vozilo je bilo uredno garažirano, pa će još  biti od koristi Lošinjanima.
Vozilo su preuzeli tajnik DVD-a Lošinj Ivica Jović, zapovjednik DVD-a Lošinj Marin Brčić i zapovjednik lošinjske Javne vatrogasne postrojbe Boško Rilak, a prisustovali su predstavnici Grada Malog Lošinja, odnosno Mjesnog odbora Nerezine, gdje Richter najčešće boravi.

LOŠINJSKI VATROGASCI ZAPLOVILI


17.01.2014. Održana je vježa ''GAŠENJE POŽARA U STROJARNICI BRODA''
U suradnji sa lošinjskim brodogradilištem postrojba je organizirala vježbu gašenja požara u strojarnici broda. Vježba je bila namijenjena voditeljima vatrogasnih odjeljenja (voditeljima smjena) i voditeljima vatrogasnih grupa.
Učesnici:
zamjenik zapovjednika: Mirko Kajkara;
voditelji odjeljenja: Branko Vojniković, Emin Bogaček, Saša Mandić;
voditelji grupa: Saša Ranac, Marin Brčić, Danijel Matušan, Flavio Dlačić i
vozač: Marino Cum.
službeni fotograf: Mario Bonić.
Gašenje požara  broda, a pogotovo strojarnice jedan je od kompleksnijih taktičkih zadataka koji se nameće maloj postrojbi poput naše. Svrha vježbe je bila utvrđivanje procedura kod ovakvih požara. U literaturi postoje određene procedure koje su namijenjene posadi broda i postrojbama sa dovoljnim brojem vatrogasaca. Nema procedura i smjernica za vatrogasno odjeljenje koje sačinjava četiri vatrogasac što je slučaj u našoj postrojbi. Kročiti na zapaljeni brod kada se svi članovi posade sklone na sigurno i očekuju čudo od četiri vatrogasaca nije nimalo lak posao. U više navrata postrojba je imala iskustvo sa požarom na brodu. Analizom istih dalo se zaključiti da su te intervencije odrađene stihijski s puno  improvizacije.
Ovom prilikom zahvaljujemo djelatnicima lošinjskog brodogradilišta koji su nam nesebično pomogli, Dragan Balija i Frenki Pahljina  Hernandez 
STOJAN STANIŠLJEVIĆ OTIŠAO U ZASLUŽENU MIROVINU


15.01.2014. Održana je oproštajna zakuska za Stojana Stanišljevića. Sada možemo reći da je u vatrogastvu  bio od dana osnivanja postrojbe 01.04.1980. godine pa do 30.12.2013. godine kada je otišao u mirovinu. U postrojbi je radio kao vatrogasac, vatrogasac vozač i voditelj smjene.


BRANKO VOJNIKOVIĆ AKTIVNI RIBOLOVAC


30.12.2013. Održan je 52. Novogodišnji kup gradova u podvodnom ribolovu u Malom Lošinj. Branko Vojniković, inače voditelj vatrogasnog odjeljenja u našoj postrojbi nastupio je sa Ivanom Haluškom. Nastupili su za Veli Lošinj i zauzeli 6. mjesto od ukupno 13 ekipa.
                                                                                                                                                                      više o 25. Novogodišnjem kupu gradova u podvodnom ribolovu

RONILAČKI TIM U PRILOGU RTL-a


24.12.2013. Po uputama reporterke RTL-a Marijane Čikić ronilački tim u sastavu Marija Bonića, Saše Mandića i Marina Brčića snimili su  reportažu o našem okićenom boru pod morem. Prilog je prikazan u RTL-Exkluziv Tabloidu na Badnjak. Zahvaljujemo na nesebičnoj pomoći reporterke Marijane Č. i ostaloj ekipi   Exkluziv Tabloida. VATROGASNA POSTROJBA DOBILA DEFIBRILATOR


17.12.2013. U sklopu projekta ''Pokreni srce, spasi život'' Ministarstva zdravstva i Državne uprave za zaštitu i spašavanje postrojba je dobila defibrilator. Iznenadni srčani zastoj može se dogoditi bilo kome, bilo gdje. Pravodobnom reakcijom može se pokrenuti srce i spasiti život. Ključno je brzo započeti postupak oživljavanja uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora (AVD-a). Edukaciju o osnovnim mjerama održavanja živora uz upotrebu AVD-a prošli su 27. studenog 2013. godine u Šapjana (obučni vatrogasni centar u blizini Rijeke): Saša Mandić, Branko Vojniković, Mirko Knor i Danijel Matušan.

Kada me pozoveš na dužnost, gdje god plamen bude bjesnio
Daj mi snage spasiti nečiji život, kolika god bila njegova dob
Pomozi mi u naručju iznijeti dijete, prije nego što bude prekasno
Ili izbaviti starca ili staricu, iz užasa sudbine u vatri
Učini da budem oprezan i čujem najtiši šum upozorenja
Da budem brz i učinkovit, u gašenju vatrene stihije
Želim izvršiti svoju dužnost i dati najbolje od sebe

 Kako bih čuvao ljude i zaštitio njihovu imovinu
A, ako prateći svoj put izgubim život, molim te
Blagoslovi svojom zaštitničkom rukom
Posebne ljude u mom životu

DOZVOLJENO LOŽENJE  VATRE NA OTVORENOM PROSTORU

OD 1.11.2014. - 31.05.2015.

AKO UOČITE DIM ILI VATRU  NAZOVITE

112

193

051 / 231 - 448


TREBA PROČITATI, A ONDA U MIRU RAZMISLITI I SEBI REĆI ISTINU,
BITI VATROGASAC JE VELIKA ČAST

JESAM LI JA SADA VATROGASAC?

I dok nikada zacijeljena srca i na ovu obljetnicu kornatske tragedije nanovo krvare mi se i dalje samo jednom u godini sjetimo onih koji su u nekim drugim zemljama uzor. Prije svega – djeci. Ove godine o vatrogascima nitko ništa ne govori. Nezanimljivi su za medije.Nema poginulih.
A mi bismo o vatrogascima, kao i o svim ljudima koji nesebično čine dobra djela, trebali
govoriti neprestano.I dok ovih dana čitamo, slušamo i gledamo kako požari haraju Kalifornijom, kao usput spominje se smrt dvojice vatrogasaca. Smrt kao brojčani podatak. Smrt kao dodatak vijesti. Na početku ljeta pet mrtvih vatrogasaca u Španjolskoj. Prije toga kataklizmički požari u Australiji. Ovog ljeta plamtilo je u Grčkoj. I kod nas je gorilo. Bogu hvala manje nego obično.Kada u Google tražilicu unesete pojam „firefighters“ dobijete 26 milijuna adresa koje govore o vatrogascima, a kada u tražilicu unesete pojam „vatrogasac“ prvo što vam ponude jest glazbeni sastav „Vatrogasci“.

Pojam „vatrogasac“ ima planetarni smisao.U svim normalnim društvima oni su heroji i uzori.Da, u svim normalnim društvima.A tko su uzori našoj djeci? Odgovor, nažalost, svi jako dobro znamo. Naredna istinita priča neka je pouka svima nama da ne dopustimo da nam ova današnja kultura oblikuje duše i srca onih najmanjih. Požari koji haraju u tim malim bićima, a koje pale „duhovni piromani“, mogu ugasiti samo dobri ljudi. Ljudi kojima je uzor bližnji koji čini nesebična djela dobra, a to je sigurno, među prvima – vatrogasac.U Phoenix-u, Arizona, 26-godišnja majka gledala je svog šestogodišnjeg sina, koji je umirao od terminalne leukemije. Iako je njezino srce bilo prepuno tuge u njoj se je održavao ujedno i jedan snažan osjećaj odlučnosti. Kao svaki roditelj ona je željela da njezin sin odraste i ispuni sve svoje snove. Sada to više nije bilo moguće.Leukemija će se za to pobrinuti. Ali ona je željela da se san njezinog sina ostvari. Uzela je sina za ruku i upitala ga: „Billy, jesi li ikada mislio što bi želio biti jednom kada odrasteš? Jesi li ikada sanjao i želio biti netko poseban u životu?“„Mamice, uvijek sam želio, kad odrastem biti - vatrogasac.“Majka mu se nasmiješi i reče: „Pokušajmo ostvariti tvoju želju.“Kasnije tog istog dana majka je otišla u lokalno vatrogasno društvo u Phoenix-u gdje se je susrela s vatrogascem Bobom, a koji je imao srce veliko kao grad Phoenix.

Objasnila je posljednju želju svoga sina i upitala je li moguće povesti njezinog 6-ogodišnjeg sina na vožnju u vatrogasnom vozilu.Vatrogasac Bob reče: „Gospođo, mi možemo učiniti nešto bolje od toga. Pripremite svoga sina za sedam sati ove srijede i mi ćemo ga proglasiti počasnim vatrogascem za jedan čitav dan. Može biti s nama u vatrogasnoj postaji, može jesti s nama, otići na požarište ... može živjeti s nama, kao vatrogasac, jedan čitav dan. I ako nam date njegove mjere mi ćemo mu nabaviti pravu vatrogasnu uniformu, s pravom vatrogasnom kacigom – ne s igračkom – onu s grbom Vatrogasnog Društva Phoenix, žutu vatrogasnu kabanicu kakvu svi mi nosimo i naravno gumene čizme. Sve se to proizvodi baš tu u Phoenixu, pa sve možemo nabaviti jako brzo.“Tri dana kasnije vatrogasac Bob pokupio je Billya, obukao ga u njegovu uniformu i otpratio ga iz njegove bolničke postelje do vatrogasnog vozila s velikim ljestvama.Billy je sjeo na stražnji dio vatrogasnog vozila i pomagao je upravljati vozilom do vatrogasne postaje. Billy je bio „u devetom nebu“.Toga dana bile su tri požarne dojave i Billy je išao na sve tri. Vozio se je u različitim vatrogasnim vozilima, u vozilu hitne pomoći, pa čak i u vozilu vatrogasnog zapovjednika.Snimala ga je i lokalna TV postaja za svoj program. Ostvarenje sna, uz svu ljubav i pozornost kojom su ga vatrogasci obasuli, duboko je dirnulo Billya koji je poživio tri mjeseca duže nego što je i jedan liječnik mislio da je moguće.Jedne noći svi vitalni životni znakovi počeli su dramatično slabiti i glavna medicinska sestra, koja je vjerovala u koncept hospitalizacije u kojem obitelj biva neprestano uz umirućeg i po kojem nitko ne bi smio umrijeti sam, pozvala je obitelj neka dođe u bolnicu.Onda se je sjetila onog dana kojeg je Billy proveo kao vatrogasac, pa je pozvala vatrogasnog zapovjednika i upitala ga je li moguće poslati u bolnicu vatrogasca u uniformi da bude uz dječaka u njegovim posljednjim satima.Zapovjednik je odgovorio: „Možemo mi bolje od toga. Stižemo za pet minuta, ali vas molim za jednu uslugu, kada čujete zavijanje vatrogasnih sirena i kada vidite bljesak naših rotirajućih svjetala, hoćete li preko bolničkog razglasa dati obavijest da nije u pitanju nikakav požar? Recite svima da vatrogasci još jednom dolaze vidjeti jednog od svojih najboljih članova. I hoćete li, molim vas, otvoriti prozor njegove sobe?“Pet minuta kasnije vatrogasno vozilo s korpom i ljestvama stiglo je pred bolnicu i ljestve su se pružile do trećeg kata na kojem je jedan prozor bio širom otvoren. Šesnaest vatrogasaca popelo se je ljestvama u Billyevu sobu.Uz majčino dopuštenje zagrlili su ga i rekli mu koliko ga VOLE.Umirući Billy je pogledao prema zapovjedniku i rekao: „Šefe, jesam li ja sada uistinu vatrogasac?“„Da, Billy, jesi, i Glavni Zapovjednik, Isus, drži te za ruku.“ odgovori zapovjednik. Čuvši te riječi, Billy se nasmiješi i reče, „Znam, Isus me čitav dan drži za ruku, a anđeli mi pjevaju. ...“I zaklopi oči po posljednji put.„Svi su ljudi stvoreni jednaki, a onda su neki od njih postali vatrogasci.“ (autor nepoznat)